söndag 7 december 2008
onsdag 19 november 2008
tisdag 14 oktober 2008
tisdag 7 oktober 2008
fredag 3 oktober 2008
måndag 22 september 2008
söndag 31 augusti 2008
lördag 16 augusti 2008
måndag 7 juli 2008
söndag 15 juni 2008
Lissabon-fördraget
"Spanska El Pais spekulerar i att Irland skulle kunna ändra sin konstitution, som gör att Irland måste hålla folkomröstningar om EU-fördrag, och därmed inte behöva hålla någon ny folkomröstning."
Ja, det är jobbigt med grundlagsstadgad demokrati när folket inte tycker rätt. Men då är det ju bara att ändra lite i grundlagen så slipper den härskande klassen låtsas att lyssna på oss. Nej, kan folket inte rösta rätt så ska de inte få rösta över huvud taget. Så mycket är demokratin värd idag. Det är verkligen skrämmande hur lätt den kan sättas ur spel.
"-Medlemsländerna har investerat så mycket politiskt kapital i Lissabonfördraget och det ska mycket till för att de ska ge upp så lätt. Risken är att det leder till en negativ atmosfär."
Härskarklassen låter inte något så litet som folkets röst stoppa dem från att tvinga på oss Lissabon-fördraget. Det kan ju bli lite jobbig stämning.
"EU har misslyckats att föra sitt budskap närmare medborgarna och måste nu åter sätta sig och fundera över hur kommunikationen kan förbättras, är mångas slutsats."
Hur ska vi bättre lura medborgarna att göra som vi vill?
Hela den här artikeln är nog bland roligaste jag läst på länge.
DN.se
måndag 9 juni 2008
måndag 2 juni 2008
fredag 30 maj 2008
10 books that screwed up the world
Benjamin Wiker, en kristen konservativ amerikan har skrivit en populär bok om de böcker som förstörde världen:
Niccolò Machiavelli, The Prince (manual för dikatorer)
Rene Descartes, Discourse on Method (guds existens)
Thomas Hobbes, The Leviathan (good/evil)
Jean-Jacques Rousseau, Discourse on the Origin and Foundations of Inequality Among Men (orsaken till totalitarism)
Karl Marx and Friedrich Engels, The Communist Manifesto (politik)
John Stuart Mill, Utilitarianism (moral)
Charles Darwin, The Descent of Man (guds existens)
Friedrich Nietzsche, Beyond Good and Evil (guds existens)
Lenin, The State and Revolution (politik)
Margaret Sanger, The Pivot of Civilization (kvinnors reproduktiva rättigheter)
Adolf Hitler, Mein Kampf (politik)
Sigmund Freud, The Future of an Illusion (religion)
Margaret Mead, Coming of Age in Samoa (sexualitet)
Alfred Kinsey, Sexual Behavior in the Human Male (sexualitet)
Betty Friedan, The Feminine Mystique (feminism)
taget från Fajaf
söndag 25 maj 2008
fredag 23 maj 2008
"Men någon gång måste vi markera att vi har fått nog. Tyvärr är vår polismyndighet helt okunnig om lagar och arbetsmiljöfrågor och värst är länskriminalen."
- Lars Sjöblom, fackordförande vid utredningsroteln.
Polischefer JO-anmäls, dn.se
- Lars Sjöblom, fackordförande vid utredningsroteln.
Polischefer JO-anmäls, dn.se
torsdag 22 maj 2008
söndag 11 maj 2008
the end?
Bloggexprimentet kanske har hittat sitt slut. Kom tillbaka om en månad eller två så kanske jag har börjat finna det spännande igen. CERNs partikelaccelerator ska väl inte testas förrän senare i juni så det kanske finns tid kvar för några inlägg.
Ha det bäst.
Ha det bäst.
måndag 7 april 2008
Mars
fredag 4 april 2008
CERN
Appråpå förra inlägget så känner jag att jag måste knyta an CERNs LHC (large Hadron Collider).
Tvåhundra meter under marken nära Geneve har det snart byggst klart en 27 km lång partikelaccelerator som ska kollidera partiklar mot varandra i 99,9999991 procents av ljusets hastighet. Varför? För att vi vill se vad som händer.
Vissa forskare varnar för att vi leker med krafter vi inte förstår. T ex finns det en risk att mikro-svarta hål kan uppstå. Svarta hål är den mest brutala kraften i universum som vi känner till och det skulle inte finnas något vi skulle kunna göra för att förhindra att de växer och slukar hela vårt jordklot. CERN försvarar sig med att de svarta hålen skulle "förmodligen" kollapsa pga sk hawking-strålning. Problemet är att det fortfarande debatteras om hawking-strålning verkligen finns eller inte.
Ett annat scenario är att så kallade "Strangelets" som är en hypotetisk form av materia (också kallad "strange matter) som skulle kunna uppstå. Om en "strangelet" skulle komma i kontakt med vanlig materia så skulle den omvandla det direkt till "strange matter" och därmed skapa en kedjereaktion som till slut skulle omvandla hela jorden till en varm, kompakt massa av okänd materia.
Forskare på CERN manar till lugn då de tror att det bara är en chans på en på femtio miljoner att jorden går under, andra menar att det lutar mer åt 50/50. Sanningen är att ingen egentligen vet vad som kommer hända.
Partikelacceleratorn kommer färdigställas i juni.
onsdag 26 mars 2008
Revelation 19:20
Revelation 19:20
And the beast was taken, and with him the false prophet that wrought miracles before him, with which he deceived them that had received the mark of the beast, and them that worshipped his image. These both were cast alive into a lake of fire burning with brimstone.
En kille från pennsylvania har upptäckt att man kan sätta eld på havsvatten om det beskjuts med högfrekventa radiovågor.
Jag ser framför mig en värld där vi lever med hav av eld istället för hav av vatten. Samhällets struktur och ordning har raserats och ersatts av brutala militära grupper som strider för kontrollen av det lilla vattnet som finns kvar medan majoriteten av befolkningen ansluter sig till religiösa grupper och domedagssekter. Några av de mest rika mäktigaste ger sig ut i solsystemet i ett desperat försök att finna vatten någon annanstans. Alla vet att det inte finns någon hopp för överlevnad.
Allt på grund av en ung man som bara ville lösa världens eneriproblem.
Det här påminner lite om när NASA kraschade en plutoniumdriven sattelit in i jupiter och nästan satte eld på vårt solsystems största planet.
onsdag 19 mars 2008
Into The Wild
Jag är i en stuga i norrlands skogar. Jag vet inte om jag är här för att hitta, skapa, eller lämna något. Varje gång man hänger sig till något så förlorar man bitar av sig själv. Bland de vanligaste orsakerna till lidande är förväntningen eller viljan till det som varit eller det som skulle kunna varit. Längtan efter det statiska tillståndet.
Att finna ro i alltets dynamik.
Omgivningen förändras och jag måste låta den rinna genom mig.
lördag 15 mars 2008
"Vad skulle hända med vår planet om alla människor plötsligt försvann?
National Geographic har svaret.
Efter ett par minuter
Herrelösa flygplan börjar ramla ner från skyn.
Efter tre dagar
Många av världens 245 miljoner husdjur börjar dö. Och i London ringer Big Ben, uppdragen för hand var tredje dag, för sista gången.
Efter sju dagar
Hundar och förrymda zoodjur tar över på de laglösa gatorna.
Efter tio dagar
Alla kor dör när ingen mjölkar dem. Världens kärnkraftverk börjar smälta ner och sprider radioaktivt avfall.
Efter 120 dagar
Desperata hundar i jakt på mat har sökt sig ut på landsbygden och attackerar till och med elefanter.
Efter några veckor
Världen är mörk. All el slås ut sedan kraftverken utplånats av kolbrist, härdsmältor och översvämmade turbiner.
Efter 5 år
Gräs och mossa börjar ta över i städerna.
Efter 30 år
Byggnader börjar vittra sönder inifrån. Skadedjur äter sig genom väggarna och vanliga bostadshus kollapsar.
Efter 100 år
Skyskrapor ger vika och världens storstäder börjar rasa samman.
Efter 120 år
Den mänskliga uppvärmningen av planeten har avtagit sedan växthusgaserna absorberats av växter och hav. I London har Themsen svämmat över. Allt är grönt, stan ser ut som när romarna kom dit för 2000 år sedan.
Efter 200 år
Haven kokar – av fisk. Torskarna mäter nu uppemot två meter, en tredubbling sedan människan försvann.
Efter 1000 år
Eiffeltornet i Paris faller sönder efter åratal av långsam erosion. I New York finns inte längre Frihetsgudinnan kvar, bara hennes fundament i betong och granit reser sig över skogslandskapet.
Efter miljoner år
Inga mänskliga spår kvar på jorden. Det enda som ska bevisa vår civilisation är en bil, en tv-kamera och andra reliker som bevarats på månen."
fredag 14 mars 2008
måndag 10 mars 2008
Social position
I en mindre ort kommer i kontakt med andra jobb än man gör i en större stad. Det finns en massa jobb och utbildningar tillgängliga som tidigare kännts som de tillhört lite av en annan värld som man inte har tillgång till. Copyrightare, Art Director, flash-utvecklare, grafisk konsult, osv. En del av de här personerna med såna här jobb eller som aspirerar till dem har en viss känsla över dem. Nu menar jag inte "Alla som jobbar med reklam är horor" (vem var det som sa det?), även om jag kan förstå tanken. Många kan som på de flesta arbetsplatser vara hur vettiga som helst. Eller försvarar jag bara mig själv (det får vara en annan fråga).
Nu kanske man tänker att det är olika typer av människor som söker sig till olika typer av jobb. Jovisst. Men samtidigt blir det tydligt hur deras personer har formats efter sina sociala positioner. Att i och med att en viss grupp har vissa uppgifter i samhället så får de ett annat perspektiv än andra vilket därmed direkt påverkar deras personer. Ens handlingar, värderingar och personlighet byggs väl till stor av vad man har att förhålla sig till i sin omgivning. Och i sin förlängning vad man röstar på, om man är medlem i facket, och övriga åsikter om hur man anser att samhället ska organiseras.
Om man jobbar i till exempel byggbranschen, industrin, vården eller lokalvård så blir konflikten i samhället mycket tydligare än om man t ex jobbar inom reklam eller biologi (som sagt, inget ont om det men ens verklighet blir annorlunda). Och med konflikten menar jag såklart konflikten om produktion ska ske för profit eller behov och om arbetsgivarens intresse av att öka sin vinst genom att sparka eller försämra arbetarnas villkor mot arbetares intresse av förbättra sina villkor och öka inflytande över sin arbetssituation.
Vi formas av de konflikter vi möter och den omgivning som vi tvingas förhålla oss till. Så politik handlar inte om en krock mellan idéer, utan verkligheter. Och tyvärr bor de som har den ekonomiska och politiska makten i en annan verklighen än majoriteten av folket.
Och slutligen kan jag inte låta bli (vilket jag nog inte borde göra) att tänka på hur jag formas av min nuvarande position.
Nu kanske man tänker att det är olika typer av människor som söker sig till olika typer av jobb. Jovisst. Men samtidigt blir det tydligt hur deras personer har formats efter sina sociala positioner. Att i och med att en viss grupp har vissa uppgifter i samhället så får de ett annat perspektiv än andra vilket därmed direkt påverkar deras personer. Ens handlingar, värderingar och personlighet byggs väl till stor av vad man har att förhålla sig till i sin omgivning. Och i sin förlängning vad man röstar på, om man är medlem i facket, och övriga åsikter om hur man anser att samhället ska organiseras.
Om man jobbar i till exempel byggbranschen, industrin, vården eller lokalvård så blir konflikten i samhället mycket tydligare än om man t ex jobbar inom reklam eller biologi (som sagt, inget ont om det men ens verklighet blir annorlunda). Och med konflikten menar jag såklart konflikten om produktion ska ske för profit eller behov och om arbetsgivarens intresse av att öka sin vinst genom att sparka eller försämra arbetarnas villkor mot arbetares intresse av förbättra sina villkor och öka inflytande över sin arbetssituation.
Vi formas av de konflikter vi möter och den omgivning som vi tvingas förhålla oss till. Så politik handlar inte om en krock mellan idéer, utan verkligheter. Och tyvärr bor de som har den ekonomiska och politiska makten i en annan verklighen än majoriteten av folket.
Och slutligen kan jag inte låta bli (vilket jag nog inte borde göra) att tänka på hur jag formas av min nuvarande position.
lördag 8 mars 2008
lördag 1 mars 2008
Våld
Jag har lekt lite med tanken på övergreppsbefriat våld. Eftersom våld idag används framförallt för att kontrollera och kränka människor så är det svårt att skilja dem åt. Kanske med rätta. Vilken funktion skulle våld i en värld där det inte alls kopplas ihop med övergrepp? Kan vi utforska och ta till vara på våldets unika egenskaper på ett främjande och stimulerande sätt? Vad händer med makten när den inte längre kopplas med våld?
För det handlar mycket om makt. Våld, liksom pengar är makt. Eller kanske ger pengar inflytande över strukturer som uppehålls av våld. Vilket i sin tur borde innebära att pengar är våldets fysiska form.
Jag tror också att det kan handla en del om illusionen av jämlikhet. Jämlikhet är ett självklart mål och medel för all verksamhet men vi gör den bara en otjänst genom att någonsin tro att den är uppnådd. Maktstrukturer skapas ständigt i relationer och samhällen och makt är något vi ständigt utövar och blir utsatta för. Men genom att bli medvetna om maktförhållanden så kan vi diskutera kring dem och bygga metoder för att att kringgå dess förtryckande egenskaper. För övrigt är det förmodligen bara dumt att heller inte se makt som ett effektivt verktyg för att uppnå mål. Och att maktstrukturer i sig behöver inte vara negativt så länge vi är medvetna om dem och kan rotera och förändra dem efter behov.
Det mest effektiva sättet att förtrycka någon är ju att få den/dem att tro att de inte är förtryckta, speciellt när förtryckaren inte ens själv ser sitt förtryck.
Nu börjar jag blanda tre stycken ämnen ganska fritt. Men se det som random babbel som kanske kan innehålla något av värde.
Jag hoppas att jag inte låter för mycket som en 90-tals tripple oppression anarkist genom att slänga mig för mycket med belastade begrepp som förtryck. Därför vill jag tillägga att maktstrukter oftast är ett självförsörjande system där alla delar egentligen verkar lika mycket för dess bevarande.
Synliggör makten, ifrågasätt dess legitimitet, har den ingen så förändra eller rasera den.
För det handlar mycket om makt. Våld, liksom pengar är makt. Eller kanske ger pengar inflytande över strukturer som uppehålls av våld. Vilket i sin tur borde innebära att pengar är våldets fysiska form.
Jag tror också att det kan handla en del om illusionen av jämlikhet. Jämlikhet är ett självklart mål och medel för all verksamhet men vi gör den bara en otjänst genom att någonsin tro att den är uppnådd. Maktstrukturer skapas ständigt i relationer och samhällen och makt är något vi ständigt utövar och blir utsatta för. Men genom att bli medvetna om maktförhållanden så kan vi diskutera kring dem och bygga metoder för att att kringgå dess förtryckande egenskaper. För övrigt är det förmodligen bara dumt att heller inte se makt som ett effektivt verktyg för att uppnå mål. Och att maktstrukturer i sig behöver inte vara negativt så länge vi är medvetna om dem och kan rotera och förändra dem efter behov.
Det mest effektiva sättet att förtrycka någon är ju att få den/dem att tro att de inte är förtryckta, speciellt när förtryckaren inte ens själv ser sitt förtryck.
Nu börjar jag blanda tre stycken ämnen ganska fritt. Men se det som random babbel som kanske kan innehålla något av värde.
Jag hoppas att jag inte låter för mycket som en 90-tals tripple oppression anarkist genom att slänga mig för mycket med belastade begrepp som förtryck. Därför vill jag tillägga att maktstrukter oftast är ett självförsörjande system där alla delar egentligen verkar lika mycket för dess bevarande.
Synliggör makten, ifrågasätt dess legitimitet, har den ingen så förändra eller rasera den.
torsdag 28 februari 2008
Regel #1
En av huvudreglerna man bör hålla sig till för att bli en framgångsrik bloggare och till och med få pengar genom fula annonser som skräpar ner och hjärntvättar - blogga aldrig full. Check. Jag ska försöka hitta en principsamling för bloggning så jag har något att jobba emot.
måndag 25 februari 2008
Fight
Ibland funderar jag över hur medveten jag är över de val jag gör. Av de problem jag skapar för mig själv så är nog majoriteten konsekvenser av ett handlande som jag är väl införstådd i vad det kan resultera i. Ändå väljer jag det handlandet.
Så jag funderar över om det kan vara så att jag faktiskt omedvetet väljer att göra min egna tillvaro mer problematisk. Varför kan jag bara spekulera över. Kanske är det så att jag helt enkelt trivs med att ha något att jobba emot. Ett problem att brottas med. Det borde väl ligga i vår natur att kämpa med någonting och vi därför egentligen trivs bäst så? Om strävan efter utveckling är grundläggande för oss borde väl det främjas bäst av en konflikt? Problemet är väl att våra hjärnor inte låter oss inse att vi egentligen hör som bäst hemma i sådana situationer då vi helt enkelt inte skulle bry oss om att lösa dem och de därmed skulle förlora sitt syfte och vår mänskliga utveckling skulle komma till ett stopp.
Kanske är det rastlösheten som gör att vi skapar problem åt oss själva, eller så vill vi helt enkelt inte att livet ska vara enkelt. Vilket är intressant då oftast känns som det är just det man vill, men då har vi plötsligt definerat in oss i en ny problematik - strävan efter enkelheten. Och följdfrågan blir därmed självklar - är det kampen dit som lockar eller är det målet? Vill vi verkligen lägga ner boxningshandskarna efter ha slagits hela våra liv? Är vi egentligen livrädda för att få det vi vill?
Så jag funderar över om det kan vara så att jag faktiskt omedvetet väljer att göra min egna tillvaro mer problematisk. Varför kan jag bara spekulera över. Kanske är det så att jag helt enkelt trivs med att ha något att jobba emot. Ett problem att brottas med. Det borde väl ligga i vår natur att kämpa med någonting och vi därför egentligen trivs bäst så? Om strävan efter utveckling är grundläggande för oss borde väl det främjas bäst av en konflikt? Problemet är väl att våra hjärnor inte låter oss inse att vi egentligen hör som bäst hemma i sådana situationer då vi helt enkelt inte skulle bry oss om att lösa dem och de därmed skulle förlora sitt syfte och vår mänskliga utveckling skulle komma till ett stopp.
Kanske är det rastlösheten som gör att vi skapar problem åt oss själva, eller så vill vi helt enkelt inte att livet ska vara enkelt. Vilket är intressant då oftast känns som det är just det man vill, men då har vi plötsligt definerat in oss i en ny problematik - strävan efter enkelheten. Och följdfrågan blir därmed självklar - är det kampen dit som lockar eller är det målet? Vill vi verkligen lägga ner boxningshandskarna efter ha slagits hela våra liv? Är vi egentligen livrädda för att få det vi vill?
Katten Gustav utan Gustav
Vad händer när man ta bort katten Gustav från hans egna serie? Från en smårolig seriestrip om en tjock orange katt till en studie mänsklig desperation och ensamhet och vår psykes trevande försök att greppa verkligheten?
Länk: garfieldminusgarfield
söndag 24 februari 2008
Autonomi
Vi lever våra liv i en evig jakt på illusionen av oberoende.
Det kanske borde vara ett frågetecken i slutet av den meningen men jag anammar bloggosfärens princip om att kunna konstantera vad som helst utan att behöva motivera.
Det kanske borde vara ett frågetecken i slutet av den meningen men jag anammar bloggosfärens princip om att kunna konstantera vad som helst utan att behöva motivera.
Utelista
Trender du ska undvika om du vill hänga med i modevåren:
Dyslesbisk - en lam liberal blogg som ignorerar att motsättningar är en ofrånkomlig del av kapitalismen och kan därför aldrig vara jämlik
Jan Björklund - En fd yrkesmilitär och skämt till minister som slutar vara roligt när man inser att han faktiskt har makt
Fredrik Virtanen - Big no-no när det kommer till modeaccesoarer
SL - Prishöjningar som används för att satsa miljoner på att stoppa plankning. Hej logik. (Ett bra exempel på de logiska kullerbytor institutioner och myndigheter tvingas göra för att blunda för sin egna inneboende natur.)
Dyslesbisk - en lam liberal blogg som ignorerar att motsättningar är en ofrånkomlig del av kapitalismen och kan därför aldrig vara jämlik
Jan Björklund - En fd yrkesmilitär och skämt till minister som slutar vara roligt när man inser att han faktiskt har makt
Fredrik Virtanen - Big no-no när det kommer till modeaccesoarer
SL - Prishöjningar som används för att satsa miljoner på att stoppa plankning. Hej logik. (Ett bra exempel på de logiska kullerbytor institutioner och myndigheter tvingas göra för att blunda för sin egna inneboende natur.)
Thanatofobi
Första inlägget och vad passar då inte bättre än att skriva om döden?
Min kompis A drömde inatt om att jag dog. Vi stod på en tunnelbaneperrong när ett tåg närmade sig i hög hastighet. När han vände sig till mig såg han hur jag låg i en kista - osäker på om jag vilade eller var död. Då plötsligt kom ett till tåg i minst lika hög hastighet som spårade ur och välte glidandes över perrongen krossande allt i sin väg. Det var en svår olycka med många skadade och döda. Senare befann han sig i vad han upplevde som en kyrkogård för de drabbade men lyckades aldrig hitta min grav.
Jag var förvånad över hur det berörde mig. Där satt jag och drack kaffe med en kompis som berättade hur han såg mig dö inatt.
På sätt och vis dog jag där i tågolyckan på en tunnelbanaperrong i Stockholm. På sätt och vis sitter jag i min lägenhet och försöker ta mig för att boka en tvättid medan jag lyssnar på Vladimirs födelsedagspresent. För om vi går med på jaget som en berättelse så har din egna upplevelse av ditt jag ingen större betydelse.
Är det därför jag startar en blogg? Är det därför människor bloggar över huvud taget? Ett desperat försök till vägran till erkännandet av det mer och mer ofrånkomliga faktum av vad våra identiteter har reducerats till i det posindustriella och postmoderna samhället? Ett fastklamrandet över den lilla inbillade makten vi fortfarande tror vi har över berättelsen om oss själva? Är halva internet enbart är den moderna människans html-kodad existensiella ångest i snyggt organiserade bokmärken och RSS flöden?
Min kompis A drömde inatt om att jag dog. Vi stod på en tunnelbaneperrong när ett tåg närmade sig i hög hastighet. När han vände sig till mig såg han hur jag låg i en kista - osäker på om jag vilade eller var död. Då plötsligt kom ett till tåg i minst lika hög hastighet som spårade ur och välte glidandes över perrongen krossande allt i sin väg. Det var en svår olycka med många skadade och döda. Senare befann han sig i vad han upplevde som en kyrkogård för de drabbade men lyckades aldrig hitta min grav.
Jag var förvånad över hur det berörde mig. Där satt jag och drack kaffe med en kompis som berättade hur han såg mig dö inatt.
På sätt och vis dog jag där i tågolyckan på en tunnelbanaperrong i Stockholm. På sätt och vis sitter jag i min lägenhet och försöker ta mig för att boka en tvättid medan jag lyssnar på Vladimirs födelsedagspresent. För om vi går med på jaget som en berättelse så har din egna upplevelse av ditt jag ingen större betydelse.
Är det därför jag startar en blogg? Är det därför människor bloggar över huvud taget? Ett desperat försök till vägran till erkännandet av det mer och mer ofrånkomliga faktum av vad våra identiteter har reducerats till i det posindustriella och postmoderna samhället? Ett fastklamrandet över den lilla inbillade makten vi fortfarande tror vi har över berättelsen om oss själva? Är halva internet enbart är den moderna människans html-kodad existensiella ångest i snyggt organiserade bokmärken och RSS flöden?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)